fredag 27 maj 2016

UPPLYSNINGEN

UPPLYSNINGEN


Upplysningen hade inte någon egen teaterstil, utan franskklassicismen var fortfarande populär. Den fortsatte att utvecklas äver under 1700-talet innan den gick över till romantiken.


Franskklassicismen fick sitt namn efter den franska litteraturen, som stömmningen utgick ifrån.  Det var en stil med många regler och riktlinjer, och man refererar ofta till
“de 3 enheterna” som skulle gälla för dramat. De 3 enheterna är;
Tiden, rummet och handlingen. Dessa innebär att dramat måste utspela sig under 1 dygn eller mindre, i eller runt en speciell plats och kretsa runt 1 specifik händelse.
Dramat skulle också utspela sig under 5 akter; exposion, stegring, höjdpunkt, peripeti och katastrof, och det fick inte förekomma låga och trivala dialoger eller våldsscener.


Voltaire, egentligen François-Marie Arouet, född 21 november 1694 i Paris, död 30 maj 1778 i Paris, var en fransk författare, deist och philosophe under upplysningen. Han skrev skådespel och dikter i enlighet med samtidens preferenser samtidigt som han var en av världs litteraturens skickligaste polemiker.
Voltaire anslöt sig till kampen mot religiös intolerans, mot politiskt förtryck, och mot okunnighet
Han presenterade brittiska vetenskapsmän, som Newton, för den franska publiken och informerade fransmännen om Englands religionsfrihet, tryckfrihet och styrelsesätt.


Pierre Corneille, född 6 juni 1606 i Rouen, död i Paris 1 oktober 1684, var en fransk dramatisk skald, som brukar kallas "den franskklassiska tragedins fader". Hans kanske mest framstående verk är dramat Le Cid från 1636.


Molière, egentligen Jean-Baptiste Poquelin,  var en fransk dramatiker, teaterägare, författare, skådespelare och regissör. Molière är känd för sina komedier som till exempel: Tartuffe, Den inbillade sjuke, Misantropen och Don Juan och Den girige, Han räknas som en ledande företrädare för franskklassicismen.

Jean Racine, född 22 december 1639 i La Ferté-Milon, död 21 april 1699 i Paris, var en fransk tragedidramatiker under barocken. Racine är en av Frankrikes mest kända dramatiker. Tillsammans med Molière och Corneille räknas han som en ledande företrädare för franskklassicismen under1600-talet.







https://www.youtube.com/watch?v=mdFbiLDgiy0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar