fredag 27 maj 2016

Teater under romatiken

Teater under romantiken


Hur man uppträder:


Under romantiken var det viktigt att visa känslor och ha en bra balans mellan “vilddjuret och intellektet, djup kontemplation och våldsam passionsstorm” med andra ord skulle man vara vild men även lugn därav fick tidsperioden namnet romantiken, eftersom romans skapar mycket känslor. När man var på scenen var målet att fånga publikens uppmärksamhet genom att vara mystisk men på ett öppet sätt (visa publiken att man inte visar hela sanningen vilket fick åskådarnas intresse att fortsätta vara fokuserad av fortsättningen). Under denna epok “skapades” det vi nu kallar för den moderna baletten som innebär att man dansar mycket på sina tår och man ska vara så “liten” som möjligt.


Kända skådespelare


Några kända skådespelare var George Buckingham som föddes i Storbrittanien 1810, Mary Fanny Cathcart som föddes i australien 1833 och Jeanne Tordeus som föddes i Tyskland 1842. Alla dessa skådespelare är kända pågrund av deras förmåga att fånga åskådarnas uppmerksamhet på ett mycket talangfullt sätt.


Pjäserna:


pjäserna skulle innehålla så mycket drama som möjligt i form av t.ex skräck, kärlek, mod och lycka. Det fanns även något som kallades skräckromantik som man hör på namnet är mer dystert och mörkt och det fanns många pjäser som handlade om monster och myter som vampyrer och varulvar. I många av dessa pjäser till skillnad från många andra pjäser vann ofta det onda och hjältarna dog eller liknande, detta skulle representera att allting slutar inte lyckligt i verkligheten.


Kända pjäser:


Svansjön, svansjön skrevs av koreografen Julius Reisinger och handlar om en prins som blir förälskad i en svan, svanen visar sig vara en mänsklig prinsessa som fått en förbannesle av en trollkarl. Prinsen kämpar för att bryta prinsessans förbannelse och i slutet dödar han den onda trollkarlen och svanen återgår till henns männskliga form och de lever lyckliga i alla sina dagar. Detta är ett klart exempel av det typiska romantiska slutet där det goda vinner och de lever lyckliga i alla sina dagar.




Källor:
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/romantik
https://sv.wikipedia.org/wiki/Romantiken
https://sv.wikipedia.org/wiki/Svansj%C3%B6n

Gabriel Theroen 9B

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar