fredag 27 maj 2016

Renäsanssen

Renässansen


Renässansens teatern var en blandning av komik och tragik. I England, Italien och Frankrike skapades en stor utveckling i dramatiken. Det var populärt i Italien att spela upp de gammalgrekiska komediförfattarnas manus. Det var greker som Platus, Senecas och Terentius. Vid skolor, akademier och hov spelades grekiska och romerska dramer och i Aristoteles ”Poetik” fann man regler för hur dramer skulle skrivas och spelas upp. Men de antika föreställningar vara bara uppspelade för de bildade och människor i de högre samhällsklasserna.
En annan sak som var mycket populärt i Italien var ”Commedia dell´arte”. Med andra ord en folklig maskkomedi. Skådespelare spelade upp pjäser med masker på ansiktet som skulle representera olika typer människor som fanns i livet. Pjäserna var ett enda stort persongalleri. Pjäserna i commedia dell´arte hade ingen fastlagd dialog, utan skådespelarna improviserade kring en huvudhandling. Det var mycket skickligt mimik och ett markerat kroppspråk än utförliga dialoger som tog fram känslor och händelser i pjäserna.
Commedia dell´arte spelades ofta på torg och värdhus gårdar eftersom den var en folklig utställning.
Namnet ”arte” betyder gille eller skrå och det beskrev att skådespelarna var professionella.

Elisabetansk teater är ett samlingsnamn på den Engelska dramatik som skrevs och framfördes under Elizabeth den förstes regeringstid (1558-1603). Den jämförs ofta med den Jakobinska teatern (1603-1625) samt den Karolinska teatern (1625-1642) då alla dessa var delar av den Engelska renässansteatern och hade mycket gemensamt.



Källor: Ne och Mimers brunn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar