fredag 27 maj 2016

Medeltids teater

Bildresultat för medeltiden logo
500 e.kr - 1500 e.kr


Under medeltiden använde man teater för att spela upp olika episoder ur både det nya och det gamla testamentet. Teater under medeltiden kunde vara under flera dagar och blandat med såväl dramatik som komik. Från början var pjäserna endast på latin men längre in på medeltiden började det komma teater på folkets språk också. Teater användes för att berätta för människor som inte var läskunniga vad det stod i bibeln. Främst ville prästerna och munkarna som framförde teatern få fler att bli troende.


På medeltiden iscensatte man de arturiska legenderna men även också andra romantiska teman. Arturiska legender innefattar de legender som det berättades om i Kung Arturs äventyrsberättelser, exempelvis Kung Artur såklart.


Kung Artur, bild från Wikipedia
• Mysterieskådespel - Den utgjorde skildringar och episoder som var tagna ur det gamla eller det Nya testamentet från bibeln. Dessa mysterieskådespel framfördes oftast av olika amatörer vid olika offentliga platser. Det finns ett bevarat mysteriespel som är från 1100-talet som heter Le Mystère d'Adam, eller Adamsmysteriet på svenska. Under reformationen på 1500-talet förbjöd man Mysterieskådespelen.


• Mirakelskådespel - Under medeltiden så hade man även skådespel som man kallar för mirakelspel där man kunde personifiera ett helgons liv.


Under medeltiden skedde ingen teaterutveckling, snarare tvärtom. Den klassiska teatern försvann och man spelade religiösa mirakelspel och enklare faser.


Dramatik under medeltiden:
Kyrkan hade alla sina gudstjänster på latin, ett fint språk som endast rika, välutbildade människor och präster kunde."Vanliga" människor talade det som kallas folkspråk. För att alla skulle förstå vad gudstjänsterna handlade om började prästerna spela olika roller för att göra sig förstådda. Dessa små teatrar blev början till tre stora genrer på medeltiden; moraliteter, passionspel och mirakelspel.
Moraliteter draman var en slags moralisk predikan om t.ex. samvete, lättja och lust som gjordes till teater, exempelvis spelen om Envar.

Passionspelen gestaltar Jesus död och lidande. Kom från kyrkans påskspel som sedan blev stora folkfester som varade i flera dagar.

Mirakelspel dramatiserade man de underverk som olika helgon utfört och spelades ofta upp på det helgonets dödsdag på torgen där det samlats mycket folk.


Viktiga pjäser:
Moraliteten om Envar
Den unga vackra Colombina


Viktiga dramaförfattare:
Adam de la halle


Filkmklipp:


Visste du att:
Nedskrivna teaterstycken kallas för pjäser. Det finns även former av improviserad teater i varierande utsträckning. En person som skriver pjäser kallas för dramatiker.


Källor:
http://www.mimersbrunn.se/article?id=58578

1 kommentar: