tisdag 24 maj 2016

Teaterhistoria, antiken

Nadia 9a, Noran och Samir 9b. 

Teaterns Utveckling
Antiken


Grekland och Rom
Den västerländska teatern har sitt ursprung i den antika Dionysoskulten. I Athen förekom dramatävlingar i samband med den stora Dionysosfesten på våren.


Under antiken hände viktiga saker inom historieberättandet, man skapade för första gången teaterpjäser (drama), lyrik (dikter) och myterna, som länge hade berättats muntligt, skrevs ner och förevigades på det sättet, så att vi kan njuta av dessa historier även i dag.


Under tre dagar uppfördes tre tragedier och ett satyrspel per dag, och under en fjärde dag spelades komedier. Det hela var en religiös statshandling; körerna bestod enbart av fria athenska medborgare, och åskådarna fick tidvis ersättning för sin närvaro av statsmedel.


teaterscen i Rom.
Under antiken skapades som sagt de första teaterpjäserna. Det fanns komedier (roliga pjäser) och tragedier (sorgliga pjäser). Det var bara män som jobbade som skådespelare i pjäserna och de bar masker och dräkter. En annan av de mest kända pjäserna, som gjordes under antiken, är Medea. Medeaskrevs av Euripides. Ett annat känt drama är det om Kung Oidipus, som skrevs av en man vid namn Sofokles. Pjäserna handlade ofta om att någon försökte gå emot det öde som gudarna hade bestämt för dem eller att någon drabbas av "övermod". Detta kallas att drabbas av hybris.


Många av våra klassiska berättelser kommer från antiken. Historien om "Ikaros som flög för nära solen" är bara en av dem. "Pandora som öppnade asken med all världens elände" är en annan klassisk myt som ofta berättas i olika sammanhang.


Det fanns de som jobbade som poeter under antiken. En av de poeter som blivit mest kända är Sapfo. Sapfo var en kvinna som levde på ön som idag kallas Lesbos. Hon sägs ha begått självmord genom att ha kastats sig ut för en klippa på ön Lefkas. På denna plats står idag Afrodites - kärleksgudinnans - tempel. En av de kändaste dikterna hon lämnat efter sig är Gudars like.


De stora dramatikerna under antikens Grekland var: Aiskylos som skrev Orestien (sången om Orestes), Sofokles med Elektra och Kung Oidipus samt Euripides som skrev en egen tappning av Elektra och sedan den berömda Medea.


En kort tecknad egenversion av den antika berättelsen '' Kung Opidius''.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar