Realismens teaterhistoria
1800-talet till sekelskiftet
Under realismen uppkom det verklighetstrogna och det vardagliga i samhället. Så också inom teatern. Det naturalistiska dramat skildrar också samhällets problem så som kärlek, könsfrågor och om kvinnans situation i samhället.
De symbolistiska dramer som skrivs tappar kravet på trovärdighet. Rum, handling och tid är flytande.
Realism inom drama och teater inkluderar den litterära realismen. Skådespelarna och producenterna var betydligt intressantare personer än författarna för 1800-talets teaterpublik, som älskade storslagna iscensatta melodramer med mycket folk på scenen. Pjäserna var ofta hämtade från engelska och franska dramatiserade romaner som har blivit väldigt berömda, t.ex. Harriet Beecher Stowes ”Uncle Tom’s Cabin, Life Among the Lowly” Där man skilldrar slaveriet i de amerikanska slavstaterna.
Både den välkända författaren, dramatikern och bildkonstnären August Strindberg och den välkända norska författaren dramatikern Henrik Ibsen skrev symbolistiska dramer.
August Strindberg är mestkänd för sin pjäs Fröken Julie som handlar om kärleken i de olika klasserna i samhället och också könsfrågor.
Henrik Ibsen är mest känd för sin pjäs Ett Dockhem som handlar om kvinnans situation i samhället.
En engelsk filmatisering av Fröken Julie
En modern teateruppsättning på engelska av Fröken Julie
En modern engelsk teateruppsättning av Ett Dockhem
En modern filmatisering på engelska av Ett Dockhem
Fröken Julie
Ett Dockhem
http://malmostadsteater.se.datakultur.net/site/mst/images/static/play/playimages/large/214/20081217154907.png
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar